Et nyt forskningsprojekt ved Københavns universitet fik i december og senere en ordentlig tur i medie-karrusellen. Ikke alene handler det om alternativ behandling, men det handler mere præcist om hvorvidt homøopati kan forebygge urinvejsinfektioner.

Hvis man vil forebygge forhøjet blodtryk hos danske læger, bør man konsekvent undgå, at de hører ordet homøopati. Af en eller anden grund har ordet en negativ effekt på de fleste læger, og symptomerne er kraftige verbale reaktioner i form af ukvemsord og fordømmelser.

Ganske vist blev homøopatien opfundet for 200 år siden af en tysk læge, men hvis en underviser på medicinstudiet i dag vil understrege, at noget er helt vanvittigt, siger lægen til de studerende: ”Det er det rene homøopati!”

Reaktionerne i medierne kan dog hverken skabe forhøjet blodtryk eller større indsigt i problemerne med at forske i homøopati. Journalisterne ved nemlig præcis hvem de skal ringe til, når de vil finde kilder, der er kendt for at være imod alt alternativt.

Ikke overraskende har man spurgt Stinus Lindgreen, de radikales sundhedsordfører, som i øvrigt har en fortid i medicinalindustrien.
– Af alle alternative behandlinger er det her den mest tåbelige at forske mere i, siger Stinus Lindgreen til DR, dog uden at begrunde udtalelsen videnskabeligt.

En journalist har også haft fat i Jan Lindebjerg, en læge, der i årevis nærmest har kørt et korstog mod alternativ behandling. Han er altid god for en lægefaglig kommentar: ”Homøopati er for medicin, hvad luftguitar er for musik”. Lindebjerg er ikke kedelig, prøv at google ham sammen med “alternativ behandling”.

Breaking news – afsløring

Medierne har gravet dybt i emnet og kan derfor afsløre, at de fleste af pengene til forsøget kommer fra Allergica, som producerer homøopatisk medicin. En medicinalvirksomhed, der finansierer forskningen? Det er vist aldrig set før…

Forsøget ledes af professor Lars Bjerrum på Afdeling for Almen Medicin ved KU. Han tager kritikken roligt og til DR siger han bl.a:
– Som forskere er vi interesseret i at opnå ny viden på et område, hvor der ikke i forvejen findes ordentlig viden. Og vi vil som forskere sikre, at vores konklusion bliver taget på et ordentligt, videnskabelig grundlag.

Du kan se mediernes behandling af emnet her:

 

Print Friendly, PDF & Email

Følg med via mit nyhedsbrev

 

For dig, der er nysgerrig og interesseret i mere end blot behandlingerne. Her får du viden, fakta og meninger om hvad der rører sig. Jeg retter også søgelyset mod hvad der sker i udlandet. 

 

Jesper Odde Madsen

Du modtager nu mit nyhedsbrev