Statistik

Mere end hver fjerde af alle danskere over 16 år har brugt alternativ behandling i 2017, nemlig 27 %. Det vil sige, at 1,3 mio. personer i Danmark har brugt en eller flere former for alternativ behandling inden for det seneste år. Over halvdelen af os har erfaringer med alternativ behandling, og alle disse tal er stigende, set over tid.

Her er de fire øverste på hitlisten:

  1. “Massage, osteopati og andre manipulative teknikker”. Det har 19,7 % af danskerne brugt inden for det seneste år.
  2. Akupunktur med 7,7 %
  3. Zoneterapi med 3,7 %.
  4. Healing og/ eller clairvoyance med 2,2 %.

(1 procent = ca. 47.000 personer).

Da nr 1 omfatter en lang række vidt forskellige behandlinger, må akupunktur siges at være den mest brugte behandlingsform i Danmark. Men da akupunktur bruges i stort omfang i sundhedsvæsenet, men “renset” for sine oprindelige holistiske elementer, kan man også sige, at zoneterapi indtager førstepladsen.

Udviklingen i brugen af alternativ behandling 1987 – 2017

Samlet set har der været en stigning i andelen, der nogensinde har brugt alternativ behandling (altså enten inden for det seneste år eller tidligere), fra 44,4 % i 2005 til 54,8 % i 2017.

 

Kilde: Statens Institut for Folkesundhed (SIF). 

Læs mere her:  Resultater fra Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2017


De 6 links herunder stammer fra dengang staten informerede om alternativ behandling via www.SRAB.dk. Embedsmænd i Styrelsen for Patientsikkerhed lukkede denne side i september 2019. 

Patienter og sundhedspersonale

Alternativ behandling og naturmedicin bruges af væsentlig flere sygeplejersker og medicinstuderende end den danske befolkning generelt.

Blandt sygeplejersker er det 77 % og blandt medicinstuderende er det 68 %, der har brugt alternativ behandling og naturmedicin.

Sygeplejersker og alternativ behandling

Medicinstuderende og alternativ behandling

Patienters brug af alternativ behandling:

Gigtpatienter og kræftpatienter bruger alternativ behandling oftere end befolkningen generelt. Samtidig bruger mere end halvdelen af sclerosepatienter og Hjerteforeningens medlemmer naturlægemidler og kosttilskud.

Gigtpatienters brug af alternativ behandling og naturmedicin

Kræftpatienters brug af alternativ behandling

Hjerteforeningens medlemmers brug af alternativ behandling

Sclerosepatienters brug af alternativ behandling

Print Friendly, PDF & Email

Følg med via mit nyhedsbrev

 

For dig, der er nysgerrig og interesseret i mere end blot behandlingerne. Her får du viden, fakta og meninger om hvad der rører sig. Jeg retter også søgelyset mod hvad der sker i udlandet. 

 

Jesper Odde Madsen

Du modtager nu mit nyhedsbrev