Én ud af fire

Hver fjerde dansker har i 2021 brugt én eller flere former for alternativ/komplementær behandling. Det kan man læse i Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2021 (SUSY).

Som tidligere indtages førstepladsen af ”massage, kropsterapi og andre manipulative terapier”. Hele 18,4 procent af befolkningen eller 888.000 mennesker brugte altså… ja hvilke behandlinger fik de egentlig? En af SIF’s medarbejdere har tidligere over for mig indrømmet, at denne kategori er en rodekasse, og at det derfor er svært at bruge tallet til noget. Men da tallene hele tiden skal kunne sammenlignes med tidligere, har man åbenbart valgt at holde fast i den gamle opdeling.

Derfor giver det mere mening at bemærke, at akupunktur og zoneterapi er de mest anvendte alternative behandlinger, fulgt af kraniosakralterapi og derpå healing. Det ser nemlig ud til, at forfatterne har lavet en fejl i tabellen, da kraniosakralterapi har fået femtepladsen, selv om der er flere brugere end hos healerne.

Brugernes køn har ikke ændret sig. Det er stadig mest kvinderne, der lægger krop til alternativ behandling, idet omkring 30 procent af alle kvinder har været til én eller flere behandlere indenfor det seneste år, mens det kun gælder omkring 18 procent af mændene. De fleste, uanset køn, er i alderen 35-54-år. Man opererer i rapporten med to køn.

Kilde: Statens Institut for Folkesundhed (SIF). 

Læs mere her:  Resultater fra Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2021

Den nørdede læser vil sikkert bemærke, at brugen af alternativ behandling faktisk er faldet en smule siden sidste statistik fra 2017, fra 28 til 24 procent af befolkningen. Dette skyldes dog ifølge rapportens forfattere sandsynligvis nedlukninger og restriktioner, idet tallene er indsamlet i 2021.


De 6 links herunder stammer fra dengang staten informerede om alternativ behandling via www.SRAB.dk. Embedsmænd i Styrelsen for Patientsikkerhed lukkede denne side i september 2019. 

Patienter og sundhedspersonale

Alternativ behandling og naturmedicin bruges af væsentlig flere sygeplejersker og medicinstuderende end den danske befolkning generelt.

Blandt sygeplejersker er det 77 % og blandt medicinstuderende er det 68 %, der har brugt alternativ behandling og naturmedicin.

Sygeplejersker og alternativ behandling

Medicinstuderende og alternativ behandling

Patienters brug af alternativ behandling:

Gigtpatienter og kræftpatienter bruger alternativ behandling oftere end befolkningen generelt. Samtidig bruger mere end halvdelen af sclerosepatienter og Hjerteforeningens medlemmer naturlægemidler og kosttilskud.

Gigtpatienters brug af alternativ behandling og naturmedicin

Kræftpatienters brug af alternativ behandling

Hjerteforeningens medlemmers brug af alternativ behandling

Sclerosepatienters brug af alternativ behandling

Print Friendly, PDF & Email

Følg med via mit nyhedsbrev

 

For dig, der er nysgerrig og interesseret i mere end blot behandlingerne. Her får du viden, fakta og meninger om hvad der rører sig. Jeg retter også søgelyset mod hvad der sker i udlandet. 

 

Jesper Odde Madsen

Du modtager nu mit nyhedsbrev