Det er ikke svært at lave lovgivning – man skal bare læse Berlingske! Det gør vores sundhedsminister.

Magnus Heunicke.    Fotograf: Steen Brogaard

Sundhedsminister Magnus Heunicke vil stramme op over for alternativ behandling, fordi der ”gennem den seneste tid har været flere sager i medierne, som viser, hvordan alternative behandlere potentielt bringer patienters sikkerhed i fare.”

Uha, uha, flere sager i avisen… så har man jo et solidt grundlag for at ændre lovgivningen! Heunicke er uddannet journalist, så man skulle egentlig tro, at han formår at skelne mellem journalistik og dokumentation. Men nej.

Ministerens ord om ”sager i medierne” står i et svar til Liselott Blixt (DF) vedr. RAB-ordningen. Jeg vil foreslå Blixt at stille ham et nyt spørgsmål:
Der har på det seneste været ”sager i medierne”, hvor læger har bragt patienternes sikkerhed i fare. Kan vi derfor forvente, at ministeren kommer med skærpet regulering over for samtlige læger?

Lødig information blev fjernet

Heunicke overvejer også tiltag, der skal ”få mere information om alternativ behandling ud til forbrugerne – og bekæmpe den misinformation, som visse alternative behandlere spreder i vores samfund.”

Har ministeren dokumentation for karakteren og omfanget af denne misinformation? Er der tale om overtrædelser af gældende lovgivning, bør myndighederne gribe ind. Hvis ikke, bør man i stedet gribe fat i den pågældendes brancheorganisation og anmode denne om at skride ind i henhold til RAB-loven, der bl.a. bygger på principper om ”Regelsæt for etisk standard”.
Dette kræver dog netop, at RAB-loven ikke fjernes…

Er ministeren bekendt med, at Styrelsen for Patientsikkerhed i 2019 nedlagde sin hjemmeside (SRAB.DK) om alternativ behandling – uden officiel begrundelse – så at borgerne siden da ikke har haft en kanal til officiel information om alternativ behandling?
Der har været rettet kritik mod SRAB.DK, men den gik især på, at den overhovedet fandtes. Dvs. at staten ”blåstempler” alternativ behandling ved bl.a. at fortælle hvad det går ud på, hvad man skal være opmærksom på, og hvordan man finder en veluddannet behandler.

Men sundhedsministeren jublede, da siden blev fjernet, ”Godt for patientsikkerheden” skrev han – dvs. godt, at borgerne nu INTET får at vide, men må nøjes med at surfe rundt i junglen på nettet. https://twitter.com/Heunicke/status/1172533113861345280

Hvordan det har øget sikkerheden er stadig et mysterium.

Hvornår begynder såvel politikere som journalister at søge dokumentation, før de udtaler sig om alternativ behandling?

Her kan du læse Heunickes svar til Liselott Blixt (DF)

Her kan du bl.a. finde nogle af de indlæg, der udgør ministerens dokumentation for indgrebene

Print Friendly, PDF & Email

Følg med via mit nyhedsbrev

 

For dig, der er nysgerrig og interesseret i mere end blot behandlingerne. Her får du viden, fakta og meninger om hvad der rører sig. Jeg retter også søgelyset mod hvad der sker i udlandet. 

 

Jesper Odde Madsen

Du modtager nu mit nyhedsbrev