Ganske vist har også tyskerne mange udfordringer omkring alternativ behandlings integration i sundhedsvæsenet, men Filderklinikken er et lille lys i mørket. Ikke så lille endda.

”Hvis jeg nogensinde skal indlægges for mere end et brækket ben, vil jeg overveje at vende blikket sydpå”, var min umiddelbare personlige reaktion efter mødet med ”Die Filderklinik” og dens medarbejdere.

Klinikken har status som et offentligt hospital, der behandler patienter som alle andre steder i Tyskland, og det ligger i naturskønne omgivelser uden for Stuttgart. Ser man bort fra vejskiltene, vil man ikke drømme om, at man står uden for et hospital. Såvel ude som inde er arkitekturen

Filderklinik er nok det nærmeste man set med danske øjne kan komme på et ”holistisk hospital”. Patienterne kan blive behandlet af læger, der har både en almindelig og en ”alternativ” uddannelse, men de kan også få behandlinger, som vi kender dem fra konventionelle hospitaler.

Fra hele Europa

Der er alle de kendte afdelinger, fx røntgen, intensiv, kræft, anæstesi og fødeafdeling samt neonatal (for tidligt fødte). Men man finder også afdelinger for fysioterapi, psykosomatik, kunstterapi og en særlig afdeling for børn og unge.

Som i Danmark har sygehusene i Tyskland været ramt af nedskæringer og lukninger, men det er ikke noget, man frygter på Filderklinik.

– Ved siden af de lokale patienter kommer der folk fra hele Europa, og vi har faktisk planer om at udvide, siger professor, Dr. med. David D. Martin, overlæge på Filderklinik samt professor på Tübingen Universitet.

Klinikken blev etableret i 1975 og har altså 41 år på bagen. Den er finansieret dels via betalingen fra de offentlige sygekasser, dels via private tilskud fra fx fondsmidler.

– Lægerne og sygeplejerskerne elsker at arbejde her, selv om de kunne tjene meget mere andre steder. Lige nu har vi lægemangel i Tyskland, men det mærker vi ikke noget til – vi får altid mange ansøgninger, siger David D. Martin.

 

Antroposofisk tilgang

Filderklinik bygger på antroposofisk medicin http://www.srab.dk/ordbog/antroposofisk+medicin, hvilket vil sige, at man anvender metoder, der ikke er en del af moderne vestlig lægevidenskab. Det kan set med danske øjne ikke lade sig gøre i offentligt regi, da metoderne ikke lever op til kravene om dokumentation. Hvordan kan Filderklinik så være en del af det offentlige sundhedsvæsen?

– Det er i høj grad et spørgsmål om tillid til vores ”interne evidens”, altså klinikkens egne erfaringer med behandlingerne. De læger, der grundlagde stedet, var meget respekteret af myndighederne og havde et godt omdømme.

– Alle parter mente, at der var et behov, og da der var gode erfaringer fra andre antroposofiske hospitaler, havde vi allerede en slags rollemodel. Desuden troede også forsikringsselskaberne på idéen, fordi de kunne se, at der var penge at spare, fortæller David D. Martin.

Se Die Filderklinik her

Print Friendly, PDF & Email

Følg med via mit nyhedsbrev

 

For dig, der er nysgerrig og interesseret i mere end blot behandlingerne. Her får du viden, fakta og meninger om hvad der rører sig. Jeg retter også søgelyset mod hvad der sker i udlandet. 

 

Jesper Odde Madsen

Du modtager nu mit nyhedsbrev