ng_bogBrobygningen kunne godt gå hurtigere, men for tiden bliver der dog støbt et par bropiller, nogle i det store offentlige regi, andre i privat regi.

De sidste hører man ikke så meget om, men de er egentlig de mest interessante, bl.a. fordi de ofte er lokalt forankret og skabes via egne ressourcer.

På Sydfyn har jeg mødt en tværgående gruppe, bestående af læger, alternative behandlere og andre med viden om sundhed. Én af dem er Nina Grønning, som for nylig udgav bogen ”Hvad angår virkeligheden”. Jegtør ikke kaste mig ud i rollen som boganmelder i junglen af seriøse og useriøse alternative bøger, men Ninas bog er ikke bare en bog.

Den er også et eksempel på et stykke forskning og brobygning, da Nina har samlet ti beretninger fra folk, som har fået kranio-sakral terapi. Bogen omfatter sygehistorier, behandlinger, evalueringer og faglige kommentarer. Læge Frederik Vestergaard har været med i projektet, som han beskriver som et kvalitativt pilot-studie. Han siger bl.a. i bogen:

– Resultaterne af behandlingerne i dette projekt har i hvert fald vist mig, at der gennemgående er noget at hente, specielt for mennesker med kroniske og komplekse sygdomsbilleder, samt de klienter, hvor lægen allerede har måttet give op.

Vestergaard undrer sig også over, at der ikke forskes i alternativ behandling og siger:

– Området er behæftet med berøringsangst og arrogance fra toneangivende kredse. Patienten er taberen.

Offentlige broer

På det mere officielle niveau sker der også noget. Om et par dage er der konference om alternativ behandling og depression, næste uge er der to workshops, hvor alternative behandlere skal blive klogere på sundhedsvæsenet, og for nylig var der et seminar, hvor sundhedsvæsenet skal blive klogere på alternative behandlere. (Det hele kan ses under arrangementer og nyheder på SRAB.DK).

Jeg er selv med til at arrangere konferencen, som oven i købet kommer i to eksemplarer: Én i Århus og én i København. I alt vil ca. 200 personer deltage.

Alt det sker i regi af SRAB og dermed for offentlige midler og efter offentlige retningslinjer. Men det er nu ikke så ringe endda…

 

Print Friendly, PDF & Email

Følg med via mit nyhedsbrev

 

For dig, der er nysgerrig og interesseret i mere end blot behandlingerne. Her får du viden, fakta og meninger om hvad der rører sig. Jeg retter også søgelyset mod hvad der sker i udlandet. 

 

Jesper Odde Madsen

Du modtager nu mit nyhedsbrev