Hvor ligger de barrierer, der forhindrer en seriøs offentlig interesse for alternativ behandling?

railway-line-1007926_251_167Gorm fik væltet nogle træer ned over skinnerne, men de blev hurtigt fjernet. Det samme kan man desværre ikke sige om de tonstunge ”træstammer”, der blokerer sporet hen mod den station, hvor alternativ behandling bliver taget alvorligt af politikerne.

Men danskerne bruger alternativ behandling som aldrig før. 1,2 mio gør det årligt, hver anden af os har prøvet det i løbet af livet. [statistik]

De tunge træstammer ligger og flyder alle vegne – fx i form af en offentlig storytelling, der medfører, at alternativ behandling fortsat er usynligt.

Den første historie går på, at alternativ behandling er et lille ligegyldigt fænomen, der ikke behøver at blive nævnt i rapporter, planer og budgetter for Danmarks overordnede sundhedspolitik. Vi lader lige de 1,2 mio danskere stå et øjeblik…

En anden historie siger, at det er uvidenskabeligt og uden dokumentation. Historien fortælles som regel uden at man har talt med de forskere, der rent faktisk ved noget om området.

En tredje historie fortæller os, at de alternative behandlere spinder guld på folks lidelser. Dette er heller aldrig dokumenteret, og det drejer sig næppe om 24 karat, hvis man kigger på deres gennemsnitlige indkomst og sammenligner den med fx en speciallæges.

Den fjerde historie siger, at ”der jo er mange plattenslagere blandt de alternative behandlere”. Hvor mange? Lige så mange som antallet af folk med mørk hud, der går med kniv og stjæler? Lad os få statistik, lad os se på klagesager.

Det kedelige ved myterne er, at de bliver gentaget så ofte, at mange tror der er tale om objektiv viden – ikke mindst politikerne. Men kigger man grundigt på myternes indhold, forsvinder de hurtigt som dug for solen.

Har du lyst til at deltage i diskussionen om alternativ behandling? Google er et godt sted at starte, og der er også links på disse sider. Mere indviklet er det ikke at få overblik over fakta, muligheder og væltede træer.

Du er meget velkommen til at kommentere herunder!

Print Friendly, PDF & Email

Følg med via mit nyhedsbrev

 

For dig, der er nysgerrig og interesseret i mere end blot behandlingerne. Her får du viden, fakta og meninger om hvad der rører sig. Jeg retter også søgelyset mod hvad der sker i udlandet. 

 

Jesper Odde Madsen

Du modtager nu mit nyhedsbrev