Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling (Vifab) blev oprettet i 2000 og sparet væk i 2012. Nu har vi fået en ny regering, hvor både DF og Alternativet mener, at der skal oprettes et nyt center.

Men skal det være en kopi af det gamle center? Jeg mener nej. Hvad synes du? header ft1

Jeg har ikke opskriften på et nyt center her og nu, men er alligevel 100 procent sikker på, at det IKKE skal være et “Vifab 2.0”. Og det er jeg fordi:

Vifab blev skabt ud fra et lovforslag fra 1998 – for 17 år siden. Siden da er der sket en masse mht. forudsætningerne for centrets status og opgaver:

  • Vi har i dag en anden sundhedsdagsorden & debat
  • Situationen har ændret sig hos de alternative behandlere og deres organisationer
  • Der er sket en udvikling inden for forskningen i alternativ behandling
  • Diskussionen om dokumentation og forskningsmetoder har udviklet sig.
  • Situationen blandt forskerne på universiteterne er en anden i dag.
  • Den internationale situation mht. alternativ behandling har ændret sig markant
  • Befolkningens informationskilder og -niveau har ændret sig
  • Hos sundhedspersonalet er der også sket ændringer
  • Der er ingen, der systematisk har undersøgt, hvad der gik godt og skidt under Vifab.

At verden har ændret sig i løbet af 17 år burde være indlysende. Vi ved blot ikke præcis hvordan. Derfor er politikerne nødt til at foretage en grundig analyse, inden de søsætter et nyt center. Alt andet ville være dumt, uprofessionelt og spild af skattekroner.

Inden der går jul i det hele, vil jeg prøve at få et svar fra de sundhedspolitiske ordførere i folketinget: Er du enig i, at der skal oprettes et center? Og er du enig i, at man i så fald skal undersøge forudsætningerne grundigt, inden man fastlægger rammer og opgaver?

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad andre mener om alt dette. Skriv gerne en kommentar. Og har du selv kontakt til politikere, så prøv at spørge dem. Jeg vil meget gerne høre svarene!

Print Friendly, PDF & Email

Følg med via mit nyhedsbrev

 

For dig, der er nysgerrig og interesseret i mere end blot behandlingerne. Her får du viden, fakta og meninger om hvad der rører sig. Jeg retter også søgelyset mod hvad der sker i udlandet. 

 

Jesper Odde Madsen

Du modtager nu mit nyhedsbrev