44 procent har prøvet alternativ behandling

Nye tal viser en markant stigning i vores brug af alternativ behandling, og zoneterapi er den mest udbredte behandlingsform i Danmark. Men flere behandlingsformer optræder slet ikke i opgørelsen

43,6 procent af danskerne har svaret ja til spørgsmålet: "Har De nogensinde gjort brug af behandlere udenfor det almindelige sundhedsvæsen? (eksempler nævnes)". Hver femte dansker har brugt alternativ behandling inden for det sidste år.

Tallene stammer fra "Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2000", som er udarbejdet af SIF, Statens Institut for Folkesundhed. Hidtil har vi måttet nøjes med tal fra 1994, hvor 33 procent havde prøvet alternativ behandling. Men ifølge SIF er forbruget således øget 11 procent i løbet af 6 år, dvs. en relativ stigning på en tredjedel.

Zoneterapi kommer ind som en klar nummer ét, idet hele 20,3 procent har prøvet at få en behandling. Det vil sige, at knap halvdelen af de, der har fået alternativ behandling, har prøvet zoneterapi.

Dernæst kommer diverse former for massage eller manipulation med 15,4 %, naturmedicin (herunder homøopati) med 13,2 %, og nåleakupunktur med 11,2%. Blandt de mindre brugte alternative behandlingsformer finder man afspænding, kostvejledning, healing og magnetterapi.

Både forskere og alternative behandlere har kritiseret SIF's måde at opgøre forbruget på. Når fx kinesiologi, kranio-sakralterapi og biopati ikke optræder, skyldes det ifølge Mette Kjøller fra SIF, at man ønsker at kunne sammenligne med tidligere undersøgelser, hvor disse former ikke var nævnt. Men med tiden vil SIF dog ændre spørgsmålene, så de passer til det ændrede mønster i behandlingerne.

Læs mere om "Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2000" på http://www.si-folkesundhed.dk