Ernæringsråd får modspil

Nyt råd skal informere om vitaminer, kosttilskud og andre naturpræparater

- Den megen misinformation har gennem de seneste år ofte efterladt befolkningen mere forvirret end informeret. Pakket ind som beskyttelse af forbrugeren fremsættes ofte påstande, som er alt andet end forbrugerbeskyttende, sagde speciallæge Claus Hancke 20. september ved stiftelsen af Vitalrådet.

Vitalrådets formål er at oplyse danskerne om næringsstoffer og naturlægemidlers betydning for sundheden. Det skal ske ved at henvende sig til offentligheden, sætte fokus på forskningsresultater og medvirke til en konstruktiv, alsidig og nuanceret debat om tilskuddenes betydning for sundheden, hedder det i en pressemeddelelse fra det nyoprettede råd. Rådet henvender sig både til forbrugere, sundhedspersonale og myndigheder.

- Vi vil hovedsageligt arbejde ved at indsamle og kortlægge forskningsresultater om virkningen af stofferne. Der kommer konstant nye forskningsresultater, som peger på gavnlige virkninger af vitaminer, mineraler, næringsstoffer og naturlægemidler, sagde Hancke, der er formand for rådet.

- Men disse gavnlige resultater nyder ikke samme bevågenhed i den offentlige debat, som de få negative resultater, og det betyder, at der i den danske befolkning og i den offentlige debat ofte hersker forvirring og uklarhed omkring mange af disse budskaber.

- Vi ønsker at give en hurtig, men også præcis oplysning om nye internationale forskningsresultater, der kan gavne folkesundheden, og vi håber dermed at kunne bidrage til mindre forvirring og mere klarhed om hvad der er godt og hvad der er skidt.

Rådet er oprettet af Dansk Selskab for Orthomolekylær Medicin, og i bestyrelsen sidder foruden Hancke speciallæge Per Tork Larsen, professor dr.med., læge, civilingeniør Jørgen Clausen, apoteker, cand.pharm. Poul Pedersen, samt Tamara Thérèsa Mosegaard (sekretær).

Rådet vil ikke beskæftige sig med bestemte produkter, kun med selve stofferne. Helsebranchen har ingen folk i bestyrelsen, men til gengæld er formanden for Vitalrådets støtteforening Direktør Peter Møller Hansen fra Dansk Droge. Støtteforeningen finansierer Vitalrådets udgifter og består af en række danske producenter og leverandører af kosttilskud, næringsstoffer og naturlægemidler.

Striden i medierne

- Nogle husker sikkert, hvordan offentlige danske råd og myndigheder i april måned i den eneste danske public-service-station, nemlig DR, oplyste befolkningen om, at kosttilskud kunne forårsage sygdom og endog død, sagde Claus Hancke.

- Udtalelserne var udokumenterede og forkerte, men alligevel fremsat på en måde, der skræmte den store del af befolkningen, der har taget disse tilskud i årevis. Udtalelserne blev senere dementeret, men da var skaden sket, befolkningen var blevet misinformeret og opskræmt uden grund. (Se evt. www.kost.galilei.dk)

Hancke hentydede til TV-Avisen 9. april 2002, som havde et indslag med formanden for Ernæringsrådet, Arne Astrup, som ofte advarer mod kosttilskud og vitaminer. Ernæringsrådet er adskillige gange blevet kritiseret af bl.a. Dansk Selskab for Orthomolekylær Medicin for at give ensidige og fejlagtige informationer. På den baggrund kan Vitalrådet ses som et forsøg på at danne modvægt til Ernæringsrådet i den offentlige debat.

- Til dato har vi i Danmark haft en meget ensidig nyhedsinformation hvad angår naturmedicin, vitaminer og mineraler. Når der sker nyt på det skolemedicinske område, så hører man en skolemediciners positive omtale af nyheden, - og hvis der er positivt nyt om en naturmedicin, et vitamin eller kosttilskud, så hører man igen en skolemediciner, men oftest med en negativ vurdering af nyheden.

- Hvor ville det være spændende og progressivt, hvis man fra begge sider kunne samarbejde til patienternes bedste, i stedet for de offentlige hundeslagsmål, som ingen i befolkningen har glæde af. Det ville være befriende, hvis den danske befolkning kunne få fri og uhindret adgang til neutral og seriøs information om den sundhedsfremmende virkning, som ligger i mange vitaminer, mineraler, næringsstoffer og naturmedicin.

Claus Hancke mindede om, at de tanker, som bl.a. Vitalrådet står for, først skal igennem de historiske tre trin: "Først bliver de latterliggjort, dernæst bliver de voldsomt angrebet - og til sidst bliver de accepteret som noget helt naturligt".

Pressekonferencen blev holdt i Den Sorte Diamant, Holbergsalen.