Hun drog vestpå

Dansker måtte flytte til England i tre år for at få en universitetsuddannelse i konventionel og alternativ behandling

Først blev hun elektriker, så ville hun være homøopat, og oven i det ønskede hun at uddanne sig yderligere inden for sundhedsvidenskab og alternativ behandling. Men sådan en uddannelse måtte hun til England for at få - på danske universiteter betragtes alternativ behandling stadig som en slags "forurening".

Derfor har Charlotte Yde i dag en bachelorgrad i "Health Science with Homeopathy" fra University of Westminster - noget, der i det danske uddannelsessystem vil være utænkeligt.

- I Danmark er lægerne skrækslagne, når de møder noget alternativt. Men i England forholder de sig sagligt og kritisk til det og lader i øvrigt folk selv vælge, hvilke behandlinger, de vil have. I enkelte engelske lægepraksiser er man begyndt at tilbyde alternative behandlingsformer.

- Man er derovre meget mere patientorienteret, og lægerne er indstillet på at yde en god service. De ved mere om alternativ behandling, og selv om man ikke kan forklare videnskabeligt hvordan homøopati virker, forholder de sig mere objektivt til det end i Danmark - simpelthen fordi så mange patienter bruger det.

Charlotte Yde led for mange år siden af epilepsi og blev forskrækket over de voldsomme bivirkninger, den konventionelle medicin forårsagede. På den måde blev hun interesseret i alternativ behandlign. For 17 år siden besluttede hun at uddanne sig til homøopat.

- Første gang, jeg hørte om homøopati, syntes jeg det lød som det værste vrøvl! Men efter at jeg havde set, at det både virkede på dyr og mennesker, ændrede jeg mening og begyndte at uddanne mig. Jeg tog til England, fordi jeg personligt havde behov for at uddanne mig mere, end jeg kunne som alternativ behandler i Danmark. Og så var der ikke andre muligheder end at rejse udenlands.

Man kan normalt få SU til en uddannelse i et andet EU-land, hvis den ikke findes i Danmark, men Charlotte fik afslag med en noget utroværdig begrundelse, sandsynligvis fordi uddannelsen i Danmark betragtes som kontroversiel. Men hendes held hedder Lars: Hendes mand var heldigvis i stand til at flytte sit arbejde over Nordsøen i et par år, og i 1999 flyttede familien til London. I sommeren 2002 vendte de tilbage til Danmark, hvor Charlotte nu vil forsøge at gøre brug af sin nye uddannelse.

- Jeg ville gerne have en ekstra basisviden om sundhed, samtidig med at jeg lærte noget mere om homøopati, og det kunne jeg ikke få herhjemme. Det lykkedes, men det var meget hårdt at have familie samtidig med et fuldtidsstudie, hvor homøopatien så kommer oveni.

Homøopati er den mest benyttede alternative behandlingsform i Europa og er i øvrigt grundlagt af en tysk læge. England har seks homøopatiske hospitaler, og over det meste af Europa finder man homøopatien på universiteterne eller hos de praktiserende læger.

Danmark adskiller sig ifølge homøopaterne fra resten af Europa ved, at det er middelklassen, der bruger homøopati. I andre lande er det fra gammel tid aristokratiet, der har haft homøopater som livlæger, og det er måske én af grundene til, at homøopatien den dag i dag har en høj status. De nære forbindelser til overklassen har simpelthen forhindret, at den er blevet sat i skammekrogen af den moderne lægevidenskab og de faglige organisationer på sundhedsområdet. Men det er kun en hypotese.

Læs mere om forholdene i resten af Europa under "baggund".