Døden har en årsag

Beskyldninger om økonomiske motiver hos tilhængerne af kosttilskud sætter fokus på nogle spændende fakta

Ikke alene visse læger, men også DR har antydet, at forsvarerne af kosttilskud "ikke har rene fingre", idet de sikkert går helsekostindustriens ærinde, og "det er jo en milliardindustri", lyder argumentet.

Det sidste er sandt: Helsekostindustrien omsætter samlet for ca 1 (Ún) milliard om året. Men til sammenligning bruger den "almindelige" medicinalindustri ca tre gange så meget blot på forskning og udvikling af nye lægemidler.

Medicinal- og medicoselskaberne er de virksomheder i Danmark, der tjener mest, og alene eksporten var i 2000 på 22 milliarder kroner. De fem, der klarer sig bedst, har tilsammen 10 milliarder i overskud - det samme som AP Møller-koncernen - og det endda med en omsætning på under halvdelen af AP Møllers.

Jo flere der får gavn af kosttilskud, jo færre vil få brug for medicinalindustriens produkter (som i øvrigt har langt færre bivirkninger). Derfor har medicinalindustrien en klar interesse i at sætte spørgsmålstegn ved gavnligheden af kosttilskud, og derfor kunne man lige så vel beskylde modstanderne af kosttilskud for "ikke at have rene fingre".

Men det gør DR ikke, og det skal de heller ikke. De skal ikke kigge på parternes fingre, de skal undersøge deres argumentation og dokumentation og behandle den med kritiske øjne.

Det bliver endnu mere absurd, når man tager fat på begrebet "farlighed". Der er ifølge fødevareminister Mariann Fischer Boel "ikke registeret skadelige virkninger efter indtagelse af kosttilskud i form af vitaminer og mineraler i Danmark." (15. marts 2002), og i udlandet er billedet tilsvarende.

Derimod blev to millioner i USA alvorligt syge efter indtagelse af "almindelig" medicin i 1994, og yderligere 100.000 døde simpelthen. Vel at mærke af medicin, der var korrekt ordineret, indtaget på den rigtige måde og i de rigtige doser. Dertil kommer et lignende antal dødsfald pga lægefejl, der kunne være undgået. Undersøgelsen er publiceret her: JAMA 1998 Apr 15;279(15):1200-5 (Den amerikanske lægeforenings tidsskrift).

Australien og New Zealand kan ikke berette om dødsfald pga kosttilskud. Derimod er 14.000 australiere døde pga lægefejl, der kunne være undgået, og 1500 i NZ. Der bor hhv 19 og 4 millioner mennesker i de to lande. Det siger Ron Law, der deltager i en arbejdsgruppe udpeget af Sundhedsministeriet i New Zealand, som skal rådgive i fejlmedicineringssager

Alt dette placerer medicinen som den 4. hyppigste dødsårsag i USA, Australien og New Zealand. Det ville være rart at få tal fra vores egen del af verden, men det har endnu ikke været muligt.