Vitaminkrigen ud til seerne

DR taler nu med begge parter i sagen om kosttilskud, men deres farlighed er fortsat en udokumenteret påstand

TV-avisen har fulgt op på sit indslag fra 9. april om vitaminer og mineraler, hvor man ukritisk viderebragte nogle meget kontroversielle udsagn fra Ernæringsrådet og Fødevaredirektoratet. Man kunne blive syg eller måske dø af at spise høje doser af fx c-vitamin, sagde formanden for Ernæringsrådet, Arne Astrup, som er kendt som modstander af kosttilskud, vitaminer og mineraler.

Indslaget medførte en strøm af breve og emails, der gjorde indsigelse mod énsidigheden i indslaget. Andre eksperter har nemlig både klinisk erfaring og dokumentation for, at vitaminerne tværtimod kan både helbrede og forebygge. Protesterne kom fra både læger, forbrugerorganisationer, journalister, helsebranchen og diverse enkeltpersoner.

Den 15. maj bragte TVA så et nyt - og længere - indslag, hvor begge sagens parter blev hørt. Læge Claus Hancke behandler med vitaminer i høje doser på sin privatklinik, og han er dybt uenig med Fødevaredirektoratet. Han sagde i tv bl.a:

- Overdosering af vitaminer og mineraler, selv årevis af overdosering, er langt mindre risikabelt end for samtlige medicintyper, jeg kender, inklusiv børnemagnyl. De fleste vitaminer og mineraler kan man stort set spise sig fattig i, uden der sker noget.

Eksperterne er enige om, at de daglige kosttilskud, som hver anden dansker tager, er ufarlige, men at der kan opstå utilsigtede virkninger, hvis man blander store doser med hinanden eller med konventionelle lægemidler, uden at få kvalificeret vejledning. Men her hører enigheden også op. Arne Astrup fastholder, at det kan betyde sygdom og dødsfald, mens Hancke mener, at dette er en teori uden videnskabeligt belæg.

TVA havde videnskabsjournalisten og lægen Jerk Langer i studiet, og han kom med den principielt vigtigste pointe: At vi ikke må tro, at eksperter er orakler - selv ikke dem fra Ernæringsrådet og Fødevaredirektoratet.

- Hvis du har to politikere her i studiet, så er vi vant til, at de er uenige, og så hører vi på, hvad de siger, og så drager vi vores konklusion. Men hvis vi ser to eller tre ernæringsforskere, så forventer vi faktisk, at de er enige og fortæller os om vitaminerne er gode eller dårlige. Vi bliver bare nødt til at vænne os til, at sådan er verden ikke, sagde Langer i tv.

Han mener, at man børe have kyndig vejledning, hvis der er tale om høje doser. I "Rene ord for pengene" 22. april rådede han folk til at gå til lægen og få råd om kosttilskud, men i det aktuelle indslag er det værd at bemærke, at Langer i stedet råder folk til at "spørge en fagmand til råds". Det er set ud fra et forbruger-synspunkt et vigtigt signal, idet lægeuddannelsen kun omfatter meget lidt om vitaminer og mineraler, mens folk med andre uddannelser har en langt mere detaljeret viden om emnet.

Indslaget havde dog én svaghed: Astrup blev ikke afkrævet videnskabelig dokumentation for sine påstande, og Hancke fik heller ikke lejlighed til at fremlægge sin tilsvarende. Naturligvis kan en TV-avis ikke rumme større videnskabelige udredninger, men man kunne sagtens have nævnt, hvilke undersøgelser, der er tale om og fx derpå have lagt referencerne ud på nettet.