Tager ikke stilling i striden

Apotekerne tager ikke stilling i den aktuelle strid om kosttilskud, men siger det gerne til kunderne, hvis eksperterne er uenige

De aktuelle spørgsmål om kosttilskud, vitaminer og mineraler dukker også op på landets apoteker, og Apotekerforeningen forsøger at vejlede så godt som muligt, bl.a. via sine pjecer om emnet, Naturlægemidler og Vitaminer og mineraler.

- Hvis fru Jensen spørger, hvad et kosttilskud kan hjælpe mod, må vi ikke sige noget, og det må heller ikke stå på pakningen, da det ville være i strid med lovgivningen. Kosttilskud er jo netop ikke godkendt af Lægemiddelstyrelsen som lægemidler med medicinsk virkning. Derfor må hverken vi eller andre forhandlere sige noget som helst om virkningen. For de stærke vitaminer og mineraler gælder det, at vi kun må sige, at de kan bruges til at forebygge og behandle vitamin- eller mineralmangel, siger farmaceut Karen Aarestrup Johansen, Apotekerforeningen.

- Men får vi et mere generelt spørgsmål om C-vitamin, svarer vi naturligvis på det, og vi kan udlevere en pjece, hvis kunden er interesseret i det. Personalet kan også slå op i vores eget katalog, der bl.a. indeholder et generelt afsnit om vitaminer og mineraler,

I kataloget kan apotekets personale læse om vitaminets funktion i kroppen, virkninger, bivirkninger, overdoseringer, kontraindikationer (sygdomme eller tilstande, hvor det ikke er hensigtsmæssigt at indtage vitaminet) og interaktioner (negativt samspil med andre stoffer) og på den baggrund kan de informere kunderne. Kataloget er et opslagsværk, som kun findes på apotekerne. Det er lavet af farmaceuterne Anne Andersen og Lene Gudiksen fra Danmarks Farmaceutiske Højskole, samt farmaceut Steffen Bager fra Lægemiddelstyrelsen og læge Lars Ovesen fra Fødevaredirektoratet (afsnittet om vitaminer og mineraler).

- Apotekerne er en del af sundhedsvæsenet, og vi skal naturligvis overholde lovgivningen på området. Hvis eksperterne er uenige, lægger vi os generelt op ad myndighederne, når vi informerer kunderne. I Apotekerforeningens Lægemiddelafdeling får vi undertiden spørgsmål fra apotekerne om naturlægemidler og stærke vitaminer og minerealer. Da vi ikke er eksperter på specifikke stoffer, kan det en gang imellem være nødvendigt at trække på ekspertise udefra - også fra andre end offentlige myndigheder.

- Vi har som sådan ikke taget stilling til den aktuelle strid om vitaminer og mineraler, men det bliver altid kompliceret, når eksperterne er uenige, eller når en enkelt videnskabelig undersøgelse bliver refereret i medierne som "sandheden", siger Karen Aarestrup Johansen.

- Apotekets opgave er i den forbindelse "at holde tungen lige i munden", og at rådgive kunderne udfra vores katalog, som også refererer til kliniske undersøgelser. Vi lægger os som sagt op af myndighedernes anbefalinger i aktuelle sager, men vi kan naturligvis også fortælle kunderne, at eksperterne på nogle områder er uenige, og at man må vente på, at tingene er blevet yderligere dokumenteret med kliniske undersøgelser.