Matas følger myndighederne

Matas er enig med Fødevaredirektoratet, men mener, at der fokuseres for meget på de negative virkninger af kosttilskud

Matas arbejder for, at materialisterne kan give forbrugerne den bedst mulige vejledning, og derfor følger man naturligvis med i debatten om kosttilskud. Det er et faktum, at mange tager kosttilskud, men der har ikke været tale om en eksplosiv udvikling i salget, og den aktuelle debat bygger ikke på ny viden om bivirkninger, overdosering og kontraindikationer (farligt samspil med andre stoffer).

- Der er intet nyt i det, der har været fremme i medierne på det sidste, det bygger på undersøgelser, der tidligere er offentliggjort, siger farmaceut Lone Nyboe, Matas.

- Det er korrekt, hvad der er kommet frem, men medierne har nok fokuseret for meget på faremomenterne og mindre på de positive virkninger. Vi hører kun om de mulige negative bivirkninger ved for store doser af vitaminer og mineraler, fx om sammenhængen mellem E-vitaminer og hjerneblødning.

- Arne Astrup fra Ernæringsrådet kommer tilsyneladende kun i medierne, når der er noget negativt at fortælle om kosttilskud. Men jeg er enig med ham i, at det er korrekt at advare mod for høje doser på grund af de nævnte bivirkninger. Har man jernophobning, må man ikke tage C-vitaminer, og rygere bør ikke tage betacaroten.

Matas tjekker løbende lovligheden af de produkter, der sælges hos materialisterne, og man har via et intranet adgang til en database, hvor Lægemiddelstyrelsens produktresuméer er langt ind.

- Matas retter sig efter de påbud, der kommer fra Fødevaredirektoratet og Lægemiddelstyrelsen. Da der fx kom et brev fra begge instanser med en advarsel mod at rygere tager betacaroten, satte vi naturligvis advarslerne på produktet.

- Vi følger således direktiverne fra de danske myndigheder, men det kan da ske, at vi undrer os over deres beslutninger, og i så fald kan vi prøve at påvirke dem. Desuden kan de firmaer, det berører, selv klage til myndighederne.

- For eksempel synes jeg det er uheldigt, når man på alle etiketter advarer børn og gravide mod at tage kosttilskud uden rådgivning fra lægen. Det rammer nemlig dels de produkter, som direkte anbefales til børn fra 1-10 år, dels produkter med folsyre, som anbefales til gravide, siger Lone Nyboe.

De produkter, vi spiser for at være eller blive sunde og raske, administreres af flere forskellige myndigheder. Kosttilskud sorterer under Fødevaredirektoratet, mens "stærke vitamin- og mineralpræparater" sammen med naturlægemidler og konventionel medicin hører under Lægemiddelstyrelsen. Desuden er der forskellige krav til dokumentationen og forskellige regler for hvad der må reklameres med på pakningerne. Man må fx ikke skrive på etiketten for et kosttilskud hvilke lidelser, det evt. kan hjælpe imod.