Fødende får akupunktur

På Skejby sygehus ved Århus er man i gang med at undersøge akupunkturens smertelindrende virkning ved fødsler

Akupunktur er ved at blive standardtilbud til fødende kvinder. De fleste danske fødeafdelinger er i gang med at uddanne sig i læren om de små nåles smertelindrende virkning. Det skyldes dels et ønske fra jordemødrene om at begrænse brugen af morfin og andre medikamenter, der kan have bivirkninger for mor og barn, dels et behov hos de fødende for mere naturlige fødsler.

Jordemoderforeningen anslår, at 75 procent af fødestederne kan tilbyde akupunktur, og kun seks ud af de godt 50 fødesteder har slet ikke planer om at gøre det, viser foreningens opgørelse fra november 2000.

- Akupunktur bliver i dag brugt på de fleste fødesteder, men dette er den første videnskabelige undersøgelse herhjemme. Meningen med undersøgelsen er at se, om akupunktur har en effekt på omfanget af smerterne og på kvindens behov for traditionel smertelindring med medicin, siger jordemoder Winnie Wurlitzer.

- Vi ser på om akupunkturen virker beroligende på den fødende, og vi spørger også om hendes oplevelse af fødslen i øvrigt.

Det er meningen, at i alt ca 500 kvinder skal være med i undersøgelsen, og heraf skal de 250 have akupunktur. Forsøget slutter med udgangen af 2002, og næste år skal undersøgelsens data så bearbejdes.

Læs mere om detaljerne i undersøgelsen under "baggrund".