Fysioterapeutiske alternativer

Fys'erne vil finde ud af, hvor tit kollegerne anvender alternative metoder samt hvilke metoder, der drejer sig om.

Kranio sacral terapi, akupunktur, zoneterapi eller kinesiologi? Hvad bruger du, hvordan har du uddannet dig, og hvor ofte sker det? Det er blot nogle af de spørgsmål, fysioterapeuterne opfordres til at svare på, når de klikker sig ind på deres fagforenings hjemmeside.

Mange fysioterapeuter har erfaring med alternative metoder, men ingen ved, hvor mange, der praktiserer alternativ behandling, og hvilke metoder de bruger. Brugen af alternativ behandling skal derfor kortlægges, men det er samtidig et lidt "farligt" område at begive sig ind i. Fys'erne må nemlig ikke uden videre blande alternative metoder ind i det arbejde, de har autorisation til at udføre, og de må ikke udadtil reklamere med at de fx er "fysioterapeut og kinesiolog".

Derfor er det muligt at udfylde spørgeskemaet anonymt, men bladet vil også gerne i kontakt med fys'er, der har lyst til at medvirke i en artikel til fagbladet.

"Hvad forstår vi ved "alternative" behandlingsmetoder? Kan de kombineres med evidensbaseret fysioterapi? Eller er det noget, en fysioterapeut bør holde sig fra?" Det er nogle af de spørgsmål, fagbladet Fysioterapeuten vil forsøge at få besvaret via undersøgelsen.

Man bliver også spurgt om, hvorvidt der er en sammenhæng mellem brugen af alternative metoder og henvisningsmønstret fra den praktiserende læge, og om hvilke diagnoser, der måtte have særlig gavn af metoderne. Eller synes man i virkeligheden, at det kan være et problem for faget, at kollegerne anvender disse metoder?

Er du fysioterapeut og synes det lyder spændende, kan du gå ind på www.fysio.dk og finde spørgeskemaet.