USA: Forskere dybt involveret i industrien

Gaver, konsulentopgaver og direkte økonomisk ejerskab udgør en stigende risiko for påvirkning af videnskabelige undersøgelser

Industrien er dybt involveret i forskningen i USA, og hele 62 procent af den biomedicinske forskning støttes i dag af medicinalindustrien. På kun 20 år er industriens andel fordoblet, og hver fjerde forsker har forbindelser til industrien, som kan påvirke hans/hendes arbejde, skriver den amerikanske lægeforenings tidsskrift, JAMA. Tallene fra USA er interessante i den aktuelle danske situation, hvor Ernæringsrådets tidligere formand, Arne Astrup, kritiseres for sine dobbeltroller i forhold til industrien.

Forskere fra Yale University School of Medicine, analyserede 37 undersøgelser med data om økonomiske relationer mellem industri, forskere og videnskabelige institutioner. Disse relationer er vokset markant, og det viser sig, at 23-28 procent af forskerne modtog støtte fra industrien, 43 procent har modtaget gaver i form af fx materialer, mens en tredjedel har personlige økonomiske forbindelser med sponsorerne. De økonomiske forbindelser omfatter betaling for foredrag, konsulentopgaver, poster i industriens rådgivende organer og direkte økonomiske interesser i form af fx aktier eller anparter.

De uheldige økonomiske bånd kan påvirke forskningen på flere måder, fx ved at sammenligne sponsorens medicin med placebo eller med ingen behandling - eller ved at bruge højere doser af sponsorens medicin end det, det skal sammenlignes med. Forskning betalt af industrien har en tendens til at komme med resultater, der er positive for industrien (sic!) og positive resultater bliver publiceret oftere end negative.

Mere end halvdelen af de forskere, der er betalt af industrien, fik at vide, at de skulle holde tæt med resultaterne i mere end 6 måneder, og i nogle tilfælde forhalede de offentliggørelsen, så at firmaet fik tid til at lave markedsføring. Andre forskere blev af samme grund nægtet adgang til undersøgelsens data.

Kun få af de akademiske institutioner har overhovedet en politik omkring medarbejdernes relationer til industrien, og mindre end halvdelen af de videnskabelige tidsskrifter har en politik omkring konkurrerende interesser blandt de forskere, der leverer videnskabelige artikler.

Artiklen om forskerne og industrien kan læses i januarnummeret af JAMA (2003;289:454-65).