“Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse meddeler, at Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling lukkes pr. 1. januar 2013, og en del af opgaverne overføres til Sundhedsstyrelsen.”
Så blev bisættelsen altså annonceret. Ikke overraskende, for debatten om alternativ behandling (KAM) har været minimal de senere år, og der findes ikke et organiseret politisk pres som i 1998, da Folketinget fik en dosis alternativ behandling og Vifab blev vedtaget.
Regeringen vil altså spare på et område, der hele tiden har været underprioriteret hos mange politikere (især på venstrefløjen). Vifab har reelt aldrig haft de penge, der skulle til for at opfylde formålet, men medarbejderne har formået at gå på vandet i 11½ år. Tak for det!
Vifab har sat sit fingeraftryk på debatten. Flere og flere accepterer i dag KAM – ikke ukritisk, men som et område, der bør have opmærksomhed og hvor borgernes ønsker og adfærd skal tages alvorligt. Holdningerne har rykket sig meget, men spørgsmålet er nu, om fremskridtet har slået rødder, eller om Vifabs nedlæggelse vil bombe os tilbage til 90’ernes fordomsfulde og primitive skyttegravskrig.
Mon nogen starter en underskriftsindsamling i protest? Måske. Men det nytter næppe. Jeg er enig med Kisser Bjerregård, der i Vifabs kommentartråd skriver at ”Den organisering og viden ikke må gå tabt”. Det er især organiseringen/netværket, der er grund til at tage hånd om. Jeg er ikke så bekymret for den indsamlede viden, det skal nok blive anbragt på en eller anden hjemmeside under Sundhedsstyrelsen.
Desuden findes der uden for Danmarks grænser langt større mængder viden om KAM, og her er samarbejdet støt stigende. Jeg deltager selv i et EU-projekt, CAMbrella.eu, som er i gang med at kortlægge KAM situationen i Europa, og her er adgangen til viden et vigtigt punkt. I andre lande er KAM langt mere accepteret, også blandt læger og myndigheder.
Fra i dag går de alternative organisationer sikkert i tænkeboks, og det samme gør en hel del læger, forskere og andet godtfolk. Uanset de beskedne midler og en stram styring fra lægers og embedsmænds side, kommer vi til at mangle et fokuspunkt for mennesker og informationer.
For brugerne er det vigtigt at huske, at man hverken behøver føle sig anderledes eller udenfor, fordi man vælger at bruge alternativ behandling. Hvis man hæver sig op og ser ud over hele Europakortet, finder man nemlig ca. 100 millioner mennesker, der gør det samme.
Der kommer ikke til at stå RIP på din gravsten, Vifab. Dertil er vi for mange, der forholder os til borgernes ønsker og valg.
Jesper Madsen, RESCOMM / Galilei.dk. Ansat på Vifab i startfasen.
Læs om det på Vifabs hjemmeside her
Følg med via mit nyhedsbrev
For dig, der er nysgerrig og interesseret i mere end blot behandlingerne. Her får du viden, fakta og meninger om hvad der rører sig. Jeg retter også søgelyset mod hvad der sker i udlandet.
Jesper Odde Madsen
Du modtager nu mit nyhedsbrev
Ved at klikke "Ja tak" accepterer du, at jeg opbevarer dit navn og email. De bliver kun brugt til at udsende nyhedsbreve.