Stoffer i klemme

Naturlige stoffer kan ende i blindgyde, selv om de måske kan hjælpe mange med alvorlige lidelser

Naturmidlet Glucosamin sulfat har tilsyneladende god virkning mod slidgigt, og det kunne nemt sælges som kosttilskud. Men hvis man skriver på pakningen, at det har en virkning, kan det ikke sælges som kosttilskud, men skal godkendes som lægemiddel. Og det tør ingen producent binde an med.

Når det gælder produkter som kosttilskud og vitaminer, er lovgivningen indrettet sådan, at de markedsøkonomiske mekanismer ofte blokerer for udnyttelsen af stoffer, som ifølge alment anerkendte eksperter er særdeles sundhedsfremmende.

Glucosaminsulfat er et naturligt præparat, som har vist sig at have god effekt på patienter med slidgigt i knæene. Man har endnu ikke dokumentation for virkningen på gigt andre steder. Men det kan ikke godkendes som kosttilskud, fordi det har en "gavnlig virkning på sygdomme eller sygdomssymptomer". Det må i stedet godkendes som lægemiddel, men da naturlige stoffer ikke kan patenteres, vil ingen producent bruge de mange penge, en sådan godkendelse koster. Konkurrenterne ville jo legalt kunne sælge det samme produkt.

Derfor kan naturlige stoffer, der måske kan hjælpe mange patienter, ikke sælges legalt i Danmark. I flere andre europæiske lande har man en mere lempelig praksis, når det gælder stoffer som dette. Her kan man helt legalt købe stoffet som kosttilskud.

- Patienter med slidgigt i knæene har gode erfaringer med glucosamin, siger Keld Østergaard, som er læge og kiropraktor og leder af slidgigtlaboratoriet på Rigshospitalet.

Keld Østergaard mener ikke, at sundhedsvæsen og patienter kan være tjent med den aktuelle politik over for kosttilskud og andet, der falder uden for rammerne af den konventionelle medicinske industri. Den danske politik er for kortsigtet, og vi har nogle træge systemer med alt for mange kontrolinstanser, siger han.

- Det virker både uforståeligt og uhensigtsmæssigt, at sundhedsvæsenet med denne politik så at sige sender folk til udlandet, på internettet, eller til dyrlægen, hvor man kan købe stoffet i tablet- eller pulverform.